Haderslev Katedralskole

Søg
Close this search box.

Biologi A - Kemi B

Denne studieretning er for dig der er interesseret i menneskekroppen, naturen og kan lide at lære ved at have tingene i hænderne. Både kemi og biologi er eksperimentelle fag, og du vil derfor få egne erfaringer med den teori du lærer. Derfor vil undervisningen også foregå både i klasselokalet, i laboratoriet og i naturen. 

ZN5q7Lwg
Biologi A

I biologi har vi fokus på det levende og tager derfor udgangspunkt i cellen. Vi skal se på livets opståen og udvikling, samt kroppens funktion og struktur i forbindelse med forløb som livsstilssygdomme, rusmidler, kost og motion, forplantning, arvelige egenskaber og bioteknologi.

Vi undersøger de biologiske effekter på naturen som menneskets aktiviteter har. Dette kunne være landbrug, forbrænding af fossile brændstoffer og spildevand. Du vil samtidig se eksempler på, hvordan bioinformatik, fremstilling af lægemidler og stamcellebehandling har udviklet sig med stormskridt i de senere år. 

I biologi og kemi tager vi udgangspunkt i samfundsrelevante problemstillinger som mikroplast i havene, hormonforstyrrende stoffer i miljøet eller det kunne være frygten for vaccination.

Kemi B

Alt i den biologiske og materielle verden udgøres af stoffer, som kan dannes og nedbrydes ved kemiske reaktioner. I kemi arbejder vi med at beskrive hvordan stoffer er opbygget, hvilke egenskaber de har og hvordan stofferne reagerer og fremstilles. Kemi er en del af dagligdagen. Vi oplever den i mad, medicin, kosmetik og i miljøet, hvor det eksperimentelle arbejde i laboratoriet fx kan bestå i at fremstille et lægemiddel, analyse af indholdet af kemiske forbindelser i fx fødevare. Derudover anvendes der også IT i forbindelse med tegning, navngivning, beregninger og analyse.

I denne studieretning vil du opleve et tæt samarbejde mellem biologi og kemi, hvor temaer som f.eks. hormonforstyrrende stoffer, blodets egenskaber, CSI, gensplejsning og ølbrygning kan komme i spil.

Med denne studieretning bliver du godt klædt på til en række videregående uddannelser inden for biologi, medicin, miljø og sundhed. 

Samarbejde mellem fagene

Studieretningens opbygning

Ved at klikke på linket kan du danne dig et overblik over, hvilke videregående uddannelser, studieretningen giver adgang til.

Du skal selv markere dit 2. fremmedsprog korrekt og angive niveau for dine øvrige naturvidenskabelige fag.