Hvad har England og Frankrig til fælles med storpolitik? Har sprogene ligheder og har litteraturen fællestræk? Med denne studieretning vil du blive klogere på samfund, kultur og sprog og de mange aspekter der ligger i både litteratur og indenrigs- og udenrigspolitiske forhold.
Man kommer ikke uden om, at engelsk er et vigtigt sprog, hvis man vil kunne begå sig i verden. Det er modersmålet i store geografiske områder som Storbritannien, USA, Canada, Australien og New Zealand, og samtidig er det det sprog, som vi benytter på tværs af landene i vores globaliserede verden. I engelsk på A-niveau lærer du at tale og skrive engelsk på et højt niveau, som gør dig klar til at blive verdensborger og til at studere sproget på en videregående uddannelse.
Du lærer i faget at blive dus med mange forskellige typer af tekster og digitale medier på engelsk, og du vil få en anvendelig værktøjskasse til at analysere og fortolke både sagprosa- og skønlitterære tekster samt film. Igennem tekstarbejdet vil du få øjnene op for verdenskendte forfattere, sangere, aviser og talere, som bruger eller har brugt det engelske sprog til at formidle deres sag og deres budskab, og du vil komme til at arbejde med emner, som på forskellig vis afspejler samfundsforhold, kultur, litteratur og historie i den engelsktalende og globale verden.
Emnerne kan være alt fra digital mobning til klimaforandringer, unges omgang med rusmidler eller fantasy-genren. Kun fantasien sætter grænser for de emner, som kan have relevans i engelsk på A-niveau. Ofte vil du dog især møde emner, som er interessante og relevante for netop den studieretning, som du har valgt.
Fransk er det femte mest udbredte sprog i verden og en fremskrivning af udviklingen bare til 2040 vil gøre det til det tredjestørste sprog alene på grund af befolkningstilvæksten i Afrika. Fransk tales i 54 lande over hele Jorden og af henved 274 millioner fransktalende i disse lande. I dag bor der ca. 67 millioner i Frankrig, men da Frankrig har haft mange kolonier over det meste af verden, er fransk bevaret i mange af disse nu selvstændige lande.
På HaKa vil du lære fransk som begyndersprog, og den første tid vil gå med at lære sproget helt fra grunden. Gennem læsning af tekster fra aviser, litteratur og i arbejdet med film, musik og medier kommer du ind under huden på Frankrig som republik og som globalt sprog- og kulturområde. Vi arbejder blandt andet med kultur og selvforståelse og med aktuelle problemstillinger inden for det franske sprogområde.
Du kan eksempelvis dykke ned i menneskerettighedernes betydning i dagens Frankrig, eller du kan analysere de dybereliggende årsager til, at Frankrig i øjeblikket er mål for terrorangreb. Men gennem arbejdet med musik, film og gastronomi får du også indsigt i andre spændende sider af Frankrig.
Samfundsfag B har fokus på samfundet og de mennesker, der bor i det. Du kan her lære, hvordan man formes og danner sin identitet i vores samfund, og du vil også få viden om demokrati og velfærd, samt hvordan det praktiseres. Her ser vi især på Danmark, men også andre lande har vores interesse.
Vi tager afsæt i de begivenheder, som er i vores hverdag, og som vi kan finde i aviser, på nettet eller i tv, og derefter sætter vi dem ind i en større sammenhæng. På den måde undersøger vi aktuelle forhold samtidigt med at vi diskuterer konsekvenser og overvejer løsningsforslag til de aktuelle udfordringer i samfundet.
USA’s præsidentvalg og sociale mediers betydning for unge er gode eksempler på aktuelle emner, vi typisk arbejder med. Derudover har vi også oftest fokus frem mod næste valg, både kommunal/regionalt, til Folketinget og EU-parlamentet.
Ved at klikke på linket kan du danne dig et overblik over, hvilke videregående uddannelser, studieretningen giver adgang til.
Du skal selv markere dit 2. fremmedsprog korrekt og angive niveau for dine øvrige naturvidenskabelige fag.