Haderslev Katedralskole

Søg
Close this search box.

Matematik A - Bioteknologi A - Fysik B

Med denne studieretning får du en naturlig indgang til problemstillinger inden for fx medicin, men også til forskellige miljøproblemstillinger. Fordyb dig i spændende emner som medicin og mikroorganismer og bliv klogere på dine egne gener og arvemasse.

fp_Nh3Mg
Matematik A

Matematik er central i den naturvidenskabelige og teknologiske udvikling, idet matematik bruges som redskab til at forstå og forudsige virkeligheden. Matematik er et adgangsgivende krav til mange uddannelser, netop fordi matematik er et vigtigt værktøj til problemløsning i andre fag. Desuden får man via faget matematik en øvelse i at tænke logisk-deduktivt.

Vi vil i matematik give en indføring i fundamentale matematiske teorier med fokus på, hvorledes teorierne kan anvendes på virkelighedsnære problemstillinger. Vi vil i store dele af undervisningen benytte IT-værktøjer til at hjælpe med løsning af de matematiske problemer.

Emner som matematik specielt kunne beskæftige sig med i denne studieretning er eksempelvis modeller for smittespredning, medicinering af patienter, samt strålebehandling af kræft.

Bioteknologi A

Bioteknologi kombinerer biologi og kemi og er et naturligt valg for dig, hvis du er interesseret i hvordan menneskets krop er opbygget, hvordan medicin virker og hvordan man producerer medicin fx ved gensplejsning.

Du kommer til at arbejde med medicinske behandlingsmetoder som stamcelleterapi og genterapi og de nyeste genteknologiske cancerbehandlinger. Bioteknologi spiller også en stor rolle i din hverdag, i ølbrygning og fødevareudvikling.

 

I laboratoriet får du meget erfaring med at udføre eksperimenter. Du kommer til at fremstille medicin og undersøge hvordan man finder ud af om man fx har kyssesyge. I CSI gåden, skal du finde morderen! Du skal i laboratoriet udføre gensplejsning og kloning. Ølbrygning er også være på programmet.

Bioteknologi er fremtidsrettet og skal appellere til din kreativitet og selvstændighed. Hvordan kan vi ved hjælp af genteknologi udvikle fremtidens medicin og kurere sygdomme, som nu er uhelbredelige. Hvordan kan bioteknologi hjælp med at brødføde stadig flere mennesker på jorden?

Udviklingen inden for bioteknologi medfører også etiske overvejelser. Hvor går grænsen med genterapi eller fosterdiagnostik?

Fysik B

Samarbejde mellem fagene

Studieretningens opbygning

Ved at klikke på linket kan du danne dig et overblik over, hvilke videregående uddannelser, studieretningen giver adgang til.

Du skal selv markere dit 2. fremmedsprog korrekt og angive niveau for dine øvrige naturvidenskabelige fag.