Haderslev Katedralskole

Søg
Close this search box.

Engelsk A - Spansk A/Fransk A - Latin B

I den tresproglige studieretning får du mulighed for at videreudvikle engelsk, som du allerede har mødt i folkeskolen. Samtidig får du mulighed for at gå endnu mere i dybden med latin, som allerede har stiftet bekendtskab med i grundforløbet.

Vi beskæftiger os med viden om sprog, men i lige så høj grad med samfund, kultur og historie og gennem latin lærer du at forstå sprogets opbygning og indflydelse på andre sprog, mens du også lærer om sprogets egen historie.

I alle sprog arbejdes med udviklingen af både det talte og det skrevne sprog. Du lærer at kommunikere i dagligdags situationer, og du lærer at analysere, formidle og tage kritisk stilling til materialer og temaer på alle tre sprog.

Studieretningen åbner mulighed for interaktion med native speakers fx  i forbindelse med studieture, ekskursioner og over nettet.

HAKA 2022 26
Engelsk A

Man kommer ikke uden om, at engelsk er et vigtigt sprog, hvis man vil kunne begå sig i verden. Det er modersmålet i store geografiske områder som Storbritannien, USA, Canada, Australien og New Zealand, og samtidig er det det sprog, som vi benytter på tværs af landene i vores globaliserede verden. I engelsk på A-niveau lærer du at tale og skrive engelsk på et højt niveau, som gør dig klar til at blive verdensborger og til at studere sproget på en videregående uddannelse.

Du lærer i faget at blive dus med mange forskellige typer af tekster og digitale medier på engelsk, og du vil få en anvendelig værktøjskasse til at analysere og fortolke både sagprosa-  og skønlitterære tekster samt film. Igennem tekstarbejdet vil du få øjnene op for verdenskendte forfattere, sangere, aviser og talere, som bruger eller har brugt det engelske sprog til at formidle deres sag og deres budskab, og du vil komme til at arbejde med emner, som på forskellig vis afspejler samfundsforhold, kultur, litteratur og historie i den engelsktalende og globale verden.

Emnerne kan være alt fra digital mobning til klimaforandringer, unges omgang med rusmidler eller fantasy-genren. Kun fantasien sætter grænser for de emner, som kan have relevans i engelsk på A-niveau. Ofte vil du dog især møde emner, som er interessante og relevante for netop den studieretning, som du har valgt.

Spansk A (begynder)

Ca. 500 millioner mennesker i verden taler spansk. 400 millioner taler spansk som modersmål og er således det 2 mest talte modersmål i verden efter kinesisk. Alene i USA er der ca 50 millioner, der taler spansk (et tal, der hele tiden stiger), så det er et sprog du kan få stor nytte af, når du rejser ud i verden.

Med spansk på A-niveau lærer du at formulere dig mundtligt og skriftligt på spansk om forskellige aktuelle emner.

Du lærer at læse og forstå spansksprogede tekster og du får indblik i de spansksprogede landes kultur og historie.

Vi ser film, læser sagprosa og skønlitterære tekster og lytter til spansksproget musik. I undervisningen benytter vi forskellige digitale medier og lærer gloser og grammatik gennem leg.

Fransk A (begynder)
Latin B
 

Studieretningens opbygning

Ved at klikke på linket kan du danne dig et overblik over, hvilke videregående uddannelser, studieretningen giver adgang til.

Du skal selv markere dit 2. fremmedsprog korrekt og angive niveau for dine øvrige naturvidenskabelige fag.