I den tresproglige studieretning får du mulighed for at videreudvikle engelsk, som du allerede har mødt i folkeskolen. Samtidig får du mulighed for at gå endnu mere i dybden med latin, som allerede har stiftet bekendtskab med i grundforløbet.
Vi beskæftiger os med viden om sprog, men i lige så høj grad med samfund, kultur og historie og gennem latin lærer du at forstå sprogets opbygning og indflydelse på andre sprog, mens du også lærer om sprogets egen historie.
I alle sprog arbejdes med udviklingen af både det talte og det skrevne sprog. Du lærer at kommunikere i dagligdags situationer, og du lærer at analysere, formidle og tage kritisk stilling til materialer og temaer på alle tre sprog.
Studieretningen åbner mulighed for interaktion med native speakers fx i forbindelse med studieture, ekskursioner og over nettet.
Man kommer ikke uden om, at engelsk er et vigtigt sprog, hvis man vil kunne begå sig i verden. Det er modersmålet i store geografiske områder som Storbritannien, USA, Canada, Australien og New Zealand, og samtidig er det det sprog, som vi benytter på tværs af landene i vores globaliserede verden. I engelsk på A-niveau lærer du at tale og skrive engelsk på et højt niveau, som gør dig klar til at blive verdensborger og til at studere sproget på en videregående uddannelse.
Du lærer i faget at blive dus med mange forskellige typer af tekster og digitale medier på engelsk, og du vil få en anvendelig værktøjskasse til at analysere og fortolke både sagprosa- og skønlitterære tekster samt film. Igennem tekstarbejdet vil du få øjnene op for verdenskendte forfattere, sangere, aviser og talere, som bruger eller har brugt det engelske sprog til at formidle deres sag og deres budskab, og du vil komme til at arbejde med emner, som på forskellig vis afspejler samfundsforhold, kultur, litteratur og historie i den engelsktalende og globale verden.
Emnerne kan være alt fra digital mobning til klimaforandringer, unges omgang med rusmidler eller fantasy-genren. Kun fantasien sætter grænser for de emner, som kan have relevans i engelsk på A-niveau. Ofte vil du dog især møde emner, som er interessante og relevante for netop den studieretning, som du har valgt.
Ca. 500 millioner mennesker i verden taler spansk. 400 millioner taler spansk som modersmål og er således det 2 mest talte modersmål i verden efter kinesisk. Alene i USA er der ca 50 millioner, der taler spansk (et tal, der hele tiden stiger), så det er et sprog du kan få stor nytte af, når du rejser ud i verden.
Med spansk på A-niveau lærer du at formulere dig mundtligt og skriftligt på spansk om forskellige aktuelle emner.
Du lærer at læse og forstå spansksprogede tekster og du får indblik i de spansksprogede landes kultur og historie.
Vi ser film, læser sagprosa og skønlitterære tekster og lytter til spansksproget musik. I undervisningen benytter vi forskellige digitale medier og lærer gloser og grammatik gennem leg.
Fransk er det femte mest udbredte sprog i verden og en fremskrivning af udviklingen bare til 2040 vil gøre det til det tredjestørste sprog alene på grund af befolkningstilvæksten i Afrika. Fransk tales i 54 lande over hele Jorden og af henved 274 millioner fransktalende i disse lande. I dag bor der ca. 67 millioner i Frankrig, men da Frankrig har haft mange kolonier over det meste af verden, er fransk bevaret i mange af disse nu selvstændige lande.
På HaKa vil du lære fransk som begyndersprog, og den første tid vil gå med at lære sproget helt fra grunden. Gennem læsning af tekster fra aviser, litteratur og i arbejdet med film, musik og medier kommer du ind under huden på Frankrig som republik og som globalt sprog- og kulturområde. Vi arbejder blandt andet med kultur og selvforståelse og med aktuelle problemstillinger inden for det franske sprogområde.
Du kan eksempelvis dykke ned i menneskerettighedernes betydning i dagens Frankrig, eller du kan analysere de dybereliggende årsager til, at Frankrig i øjeblikket er mål for terrorangreb. Men gennem arbejdet med musik, film og gastronomi får du også indsigt i andre spændende sider af Frankrig.
Langt op i tiden har latin været fællessprog i Europa, og derfor fylder latinske gloser stadig meget i moderne sprog. En stor del af gloserne i moderne fremmedsprog har rod i latin (og græsk), og latin åbner derfor op for et førstehåndskendskab til både antikken og senere perioder i Europas kulturhistorie.
Latinsk grammatik er grundlæggende for alt arbejde med moderne sprog. Ordet “gymnasium” er oprindelig græsk og sidenhen overleveret til os via latin. Ordet “mobiltelefon” er sammensat af det latinske ord for “bevægelig” (mobilis) og det græske ord for “fjern” (tele) og “lyd” (fone).
Latinsk grammatik er grundlæggende for alt arbejde med moderne sprog. Det grundige arbejde med de latinske tekster vil skærpe din opmærksomhed på de grammatiske detaljer og øge din forståelse for teksternes indhold. Det tekstnære arbejde styrker også dine studievaner og hjælper dig i arbejdet med de øvrige sprogfag på studieretningen.
I latin får du også et kendskab antikkens indflydelse på vor tids moderne kulturliv og samfundsliv, som er dybt forankret i den antikke tradition: fx. alfabetet, kalenderen, filosofi, politik og juridisk tænkning. Indsigten i antikken som grundlaget for europæisk kultur giver dig mulighed for at forstå din egen kulturelle identitet og opdage ligheder og fællestræk imellem det europæiske folk.
Du uddyber dit kendskab til litteraturen på tre sprog, og du får indblik i samfundsforhold i tre sprogområder.
På tværs af fagene vil du opdage fælles udviklingslinjer i litteraturen og gøre brug af fælles begreber i grammatikken. Du vil få skærpet din evne til at forstå tekster og udvikle din færdighed i at formulere dig, mundtligt og skriftligt. Du vil få lettere ved at navigere i en international virkelighed.
Fagene vil søge at skabe sammenhæng i det daglige arbejde, og i 3.g kan du i Studieretningsprojektet (SRP) fx kombinere engelsk eller fransk/spansk (A-niveaufag) med latin eller et andet valgfrit fag. Opgaven danner basis for en mundtlig prøve.
Ved at klikke på linket kan du danne dig et overblik over, hvilke videregående uddannelser, studieretningen giver adgang til.
Du skal selv markere dit 2. fremmedsprog korrekt og angive niveau for dine øvrige naturvidenskabelige fag.