Haderslev Katedralskole

Søg
Close this search box.

Samfundsfag A - Engelsk A

Tænker du over spørgsmål som, hvilken vej verden bevæger sig? Og hvorfor der opstår krig og konflikter? Overvejer du, hvad der nu vil ske med verden efter valget af Trump i USA? Du vil blandt andet komme til at arbejde med svarene på disse spørgsmål og flere af samme slags.

HAKA 2022 19
Samfundsfag A

Samfundsfag A giver en solid basis for at forstå det omkringliggende samfund, både i Danmark, EU og internationalt. Vi arbejder med konkrete aktuelle emner, som vi sætter i relief ud fra teorier, der kan være med til at forklare og forstå de mønstre og tendenser, der ligger bag det der sker.

International politik spiller en stor rolle på samfundsfag a, og vi arbejder typisk med USA og USA’s rolle i verden, FN, Kina, terror, IS, Rusland og meget mere. Gennem projektarbejde, opgaver og faglig deltagelse i timerne kommer vi tematisk omkring, hvordan international politik påvirker det danske samfund samt dig og mig.

Hvornår kommer der økonomisk krise igen? – Økonomi spiller en stor rolle for faget, og vi arbejder både globalt og lokalt ud fra økonomiske problemstillinger. Vi arbejder endvidere med konkrete problemstillinger der både går i dybden med dansk politik, identitetsdannelse og sociale mediers betydning for ikke mindst unge. Endelig forsøger vi at arbejde tværfagligt. Det kunne fx være noget om, hvordan flygtningestrømmen påvirker dansk politik?

Engelsk A

Man kommer ikke uden om, at engelsk er et vigtigt sprog, hvis man vil kunne begå sig i verden. Det er modersmålet i store geografiske områder som Storbritannien, USA, Canada, Australien og New Zealand, og samtidig er det det sprog, som vi benytter på tværs af landene i vores globaliserede verden. I engelsk på A-niveau lærer du at tale og skrive engelsk på et højt niveau, som gør dig klar til at blive verdensborger og til at studere sproget på en videregående uddannelse.

Du lærer i faget at blive dus med mange forskellige typer af tekster og digitale medier på engelsk, og du vil få en anvendelig værktøjskasse til at analysere og fortolke både sagprosa-  og skønlitterære tekster samt film. Igennem tekstarbejdet vil du få øjnene op for verdenskendte forfattere, sangere, aviser og talere, som bruger eller har brugt det engelske sprog til at formidle deres sag og deres budskab, og du vil komme til at arbejde med emner, som på forskellig vis afspejler samfundsforhold, kultur, litteratur og historie i den engelsktalende og globale verden.

Emnerne kan være alt fra digital mobning til klimaforandringer, unges omgang med rusmidler eller fantasy-genren. Kun fantasien sætter grænser for de emner, som kan have relevans i engelsk på A-niveau. Ofte vil du dog især møde emner, som er interessante og relevante for netop den studieretning, som du har valgt.

Fagligt samarbejde

Studieretningens opbygning

Ved at klikke på linket kan du danne dig et overblik over, hvilke videregående uddannelser, studieretningen giver adgang til.

Du skal selv markere dit 2. fremmedsprog korrekt og angive niveau for dine øvrige naturvidenskabelige fag.