Måske har du lagt mærke til den lille cyklist, Hakan, når du går rundt på HaKa.
Han er nemlig skolens maskot.
Hakan repræsenterer de kompetencer og færdigheder, som skolen finder vigtige for, at du kommer trygt i mål på din uddannelse.
Styr eller Styrt er et introforløb, som skal lette overgangen fra folkeskolen til gymnasiet.
Krav og forventninger kan godt virke overvældende, når du lige starter på en ny uddannelse, men i Styr eller Styrt taler vi sammen om, hvordan du kan håndtere nogle af disse.
Du vil blive præsenteret for nogle værktøjer, som er nødvendige at have i rygsækken, for at du kan styre sikkert gennem din ungdomsuddannelse.
Studiecafe:
Kender du det med at sidde og svede over lektierne og ønske, at der lige var en, du kunne spørge? Så er et smut forbi Studiecafeen det, du har brug for! Hver tirsdag og torsdag i 5. modul er der Studiecafe på HaKa, hvor dygtige og hjælpsomme elever, der har de samme fag som dig, kan hjælpe, når du er kørt fast i lektier og afleveringer.
Hakaweb:
HaKaweb er skolens lukkede intranet, hvor du som elev kan få adgang til software, film og skolens prøve/eksamens modul med mere. Du vil blive introduceret til Hakaweb på din første dag.
Læringsfællesskaber:
I løbet af din tid på Haka skal du indgå i forskellige læringsfællesskaber. Du vil fra starten opleve, at gruppearbejde er en væsentlig del af undervisningen. I grundforløbet på STX skal du arbejde i faste studiepar og studiegrupper, og på HF vil du indgå i et fast KU-team, som følger dig i de to år, du går på skolen. Læringsfællesskaber styrker din faglighed, træner dine evner til samarbejde samt giver dig forståelse og respekt for andre og deres meninger.
Tryllehat:
Tryllehatten er et lille program, som giver adgang til skolens printere og drev. Du kan via tryllehatten tilgå skolens printere og drev hjemmefra via VPN. Du vil blive introduceret til Tryllehat på din første dag.
MFA kendes også som Tofaktor-godkendelse som er sammenligneligt med MitID. Som en del af Haderslev Katedralskoles IT-sikkerhed har skolen tofaktor-godkendelse. Dvs. når du tilgår programmer i Office365 og skolens intranet hjemmefra, vil du blive bedt at bekræfte at det er dig. Du vil i starten af skoleåret lære hvordan du skal kombinere din telefon og computer til tofaktor-godkendelse. Får du ny telefon skal du kontakte skolens IT-support og få MFA geninstalleret.
Office365:
Som elev på Haderslev Katedralskole, får du adgang til Office365. Du kan tilgå Office365 apps både fra din computer og via din browser. Du vil lære hvordan du skal bruge Word, Excel, Teams, OneNote og OneDrive. Word er et tekstbehandlingsprogram og kan bruges til notestagning og opgaveskrivning. Excel er et regnearksprogram, der hjælper dig med at organisere større mængde data. Teams er et samarbejdsværktøj, hvor du kan mødes med dine lærere og klassekammerater virtuelt. OneNote er en digital notesbog, hvor du kan tage noter til det enkelte fag. OneDrive er dit personlige sky-lagringsplads, hvor du kan gemme og dele dine filer sikkert. En god brug af OneDrive
hjælper dig med din læring og skulle du tabe/miste din computer er dine filer på OneDrive aldrig tabt. Et godt kendskab til din computer vil styrke din faglighed og give tryghed i dagligdagen. Du vil få et indledende kursus i Office365 i starten af skoleåret som vil blive fulgt op i din daglige undervisning af dine lærere.
Lectio:
Lectio er skolens administrative IT-platform. Her kan du se dit skema, dine lektier, dine fags undervisningsbeskrivelser og beskeder. Det er her du afleverer dine digitale afleveringer og angiver fraværsårsager, hvis du har været fraværende til et modul. Lectio kan ligeledes bruges til at oprette spørgeskemaer, som kan deles med andre elever. F.eks. til en større opgave. Du skal gøre det til en vane at læse beskeder hver dag. Du vil blive introduceret til Lectio på din første dag.
God klassekammerat:
Det er ikke sikkert, at du bliver venner med alle i din nye klasse, men det er vigtigt, at du bliver en god klassekammerat. Her på stedet taler vi pænt til hinanden. Vi accepterer hinandens forskelligheder og siger fra overfor mobning og lignende. Vi er opmærksomme på at invitere andre ind i fællesskabet. Det at være en god klassekammerat betyder derfor, at du udviser tolerance og rummelighed også mod dem, der ikke ligner dig selv.
Nysgerrighed:
At være nysgerrig betyder, at du er drevet af lysten til at vide mere. Du er ivrig efter at forstå, hvordan ting hænger sammen eller at finde ud af noget, du ikke allerede ved. For at blive vidende kræver det, at du er nysgerrig på læringsstoffet og elsker at stille spørgsmål til dig selv, din omverden og din lærer.
Derfor er det vigtigt, at du er åben og hver dag tager din ja-hat på.
Fremmøde:
Vidste du, at allerede ved 3% fravær kan det aflæses i dine karakterer?
Ifølge Undervisningsministeriet skal der kun ganske lidt fravær til, før du kommer bagud og din kontakt med dine klassekammerater svækkes. Fremmøde handler om at møde til tiden og være her indtil din sidste lektion er slut. For det gør altså en forskel både for dit faglige niveau og for din plads i fællesskabet, om du er her eller ej.
Initiativ:
At tage initiativ betyder, at du har et ‘drive’ og dermed er i stand til at træffe beslutninger og tage de første skridt, når du bliver sat i gang med en opgave. Det gælder både, når du arbejder på egen hånd og ved gruppearbejde. Initiativ er også, at du tør foreslå og bidrage til ændringer og forbedringer, at du søger løsninger, og at du arbejder for det bedst mulige resultat.
Rummelighed:
HaKa er en stor og mangfoldig skole, hvor du vil møde mange forskellige typer – både blandt elever, lærere og øvrigt personale. Vi har dog det til fælles, at Haka er vores daglige arbejdsplads, så derfor er det vigtigt, at du udviser rummelighed, accepterer at alle kan have en off-dag og behandler andre, som du gerne selv vil behandles.
Respekt:
Respekt er forudsætningen for en velfungerende skole! Det er en af de allervigtigste værdier, du kan udvise i din dagligdag. Det handler om, at du tager hensyn til andre mennesker, dine omgivelser og dig selv. Respekt for andre mennesker er at anerkende deres værdi og vigtighed; eksempelvis er rengøringspersonalet ansat til at gøre rent, ikke at rydde op efter dig. Derfor skal du SELV sætte din stol op og tage dit affald med i skraldespanden. Respekt er også anerkendelse af skolens studie-/ordensregler, som du har underskrevet, da du blev optaget på skolen.
Det er også vigtigt, at du respekterer dig selv og lærer at sætte grænser.
Deltagelse:
Jo mere du deltager, jo sjovere er det!
Det gælder engagementet i timerne, i gruppearbejdet, i udvalg og deltagelse i skolens øvrige aktiviteter; jo mere du engagerer dig, jo mere lærer du, jo flere lærer du at kende, jo federe er det at gå her.
Motivation:
Motivation kan deles op i ydre og indre motivation. Indre motivation kommer af interesse, hvis du interesserer dig for noget, har du naturligt nok lyst til at beskæftige dig med det. Når du beskæftiger dig meget med noget, bliver du god til det og dermed får du masser af selvtillid på området.
Ydre motivation betyder, at det er udefrakommende faktorer, der motiverer dig. Det kan være karakterer, anerkendelse fra læreren, belønning eller konkurrencer. Om det er den indre eller den ydre motivation, der driver dig, er som sådan ligegyldigt, men uden motivation bliver det op ad bakke for dig.
Koncentration:
Mange forhold kræver din opmærksomhed – ikke mindst notifikationer på din telefon.
Faktisk er der undersøgelser, der peger på, at vi rører ved vores telefon op til 2000 gange om dagen! Lige dén distraktion vil vi gerne fjerne. Derfor skal du før hvert modul stille din telefon på flytilstand og aflevere den i det grå skab i lokalet. Hvis du hele tiden skal bruge energi på at fastholde din opmærksomhed, skabes der mental uro, og så er der ikke så meget overskud til at koncentrere dig om den opgave, du er i gang med. Manglende koncentration resulterer i, at du ikke får mest muligt ud af timerne, og derfor kan det senere være svært at sidde alene med lektier og afleveringer.
Koncentration er altså altafgørende for dit udbytte her på HaKa.
Fordybelse:
Fordybelse hænger sammen med motivation og koncentration. Hvis du er motiveret, har du automatisk mere lyst til at løse en opgave, og hvis du samtidig kan koncentrere dig i længere tid ad gangen, får du lettere ved at fordybe dig i den. Fordybelse er en tilstand, hvor du lader dig opsluge af en enkelt opgave, og dermed fokuserer al din viden og opmærksomhed på kun at løse den og præstere dit bedste.
Firkantet sagt er Fordybelse = God tid x Ro x Motivation.
Selvdisciplin:
Du kommer måske til at opleve, at du føler dig skoletræt i løbet af dine år på HaKa. Du synes, det er hårdt, du kan ikke se formålet, det er også lidt svært, lærerne er dumme, du føler dig umotiveret, det regner… ja, der er meget i vejen.
Hvad gør du så?
Det er her, du får brug for din selvdisciplin. Selvdisciplin er, når du hanker op i dig selv og gør noget, du ikke umiddelbart har lyst til. Såsom at stå op til 1. modul mandag, lave din aflevering til tiden og få læst dine lektier.
Samarbejde:
Effektivt gruppearbejde kræver, at du som gruppemedlem engagerer dig i samarbejdet, dvs. at du vidensdeler, kommunikerer og arbejder koncentreret mod det fælles mål. Flere hjerner arbejder som bekendt bedre end en. Til gengæld vil du opleve, at samarbejde fører meget godt med sig.
Du ser pludselig flere sider af en sag, du lærer at lytte til andres ideer, og du får respekt for andres meninger, når du oplever, at der er andre måder at løse opgaverne på.